Indigo i Södra Frankrike! 

Indigoworkshop collage


Kurs i Bize-Minervois med Linda Zetterman 9-13 september 2024

Linda Zetterman troligtvis den som vet mest om indigofärgning i norra Europa. Hennes kurser i Sverige blir snabbt fulltecknade och därför är det extra spännande att vi har lockat henne till den vackra medeltida byn i Languedoc där textilhistorien varit viktig sedan grekerna handlade här. Den franska indigoväxten heter pastel, vejde på svenska och den har en särskild dag när den ska sås i februari. Les Bleus, de blå, är namnet på det franska landslaget och mullbärsträden växer fortfarande vid floden, så viktiga för den en gång stora silkesmaskodlingen i trakten.

Linda är lärare och formgivare med fokus på hållbar textilproduktion och driver hantverksstudion Boom craft studio i Stockholm tillsammans med Sara Carlsson. Linda undervisar på Capellagården och håller workshops i indigo- och naturlig färgning i kombination med olika mönstringstekniker. Läs mer på www.lindazetterman.se för mer om hennes gedigna kunnande.


E13EF15C-26D2-48B7-9391-870FBA78BEC9


Om kursveckan

Under veckan kommer vi att lära oss sätta naturliga indigobad enligt 123-metoden med indigopigment från Indien.

Tillsammans med indigofärgning arbetar vi med reservagetekniker som shibori och reservagetryck i kombination med tanniner och järn. Deltagarna får pröva att arbeta med traditionell rispasta som används till japansk katazome (stenciltryck) och med lerpasta.

Kursen vänder sig till både dig med förkunskaper och till dig som är nyfiken på indigo för första gången.

Det finns tyger i bomull, siden och ull till försäljning till självkostnadspris. Du kan också beställa indigopigment och ett startkit till ett eget indigobad. Det går även bra att ta med egna garner och tyger av naturmaterial. Indigopigment och visst provmaterial ingår i kursavgiften.

En utflykt för nya intryck ingår i kursveckan, vi kan tillsammans bestämma vad som verkar mest spännande. Havet eller bergen, vinet eller de grekiska saltbassängerna med sina ostron, marknader eller vide grenier (loppis) i en grannby.

Vi har plats för ca 12 deltagare.

2014-06-11 21.28.39


Om platsen

Kursen kommer att hållas utomhus i det torra och varma septemberklimatet. Huset vi håller till i har gott om utrymme om det mot förmodan skulle bli sämre väder. I trädgården odlar vi vejde, fikon och andra färgväxter för begränsade experiment. Detta är tiden för vinskörden, det finns fortfarande färsk frukt och massor med grönsaker. 

Byn är liten och skryter med flera restauranger, bageri, närlivs, marknad och en badflod mitt i byn. Större marknader finns lite varstans och det går att ta sig till medelhavet med bil på knappt 40 minuter. Men när vi väl har landat här brukar vi vilja stanna kvar.

Om det praktiska

För resvägar går det bra att titta på https://flodhuset.se/information-2/

Kommer du hela vägen med tåg, buss eller samåker bil ger vi 10% rabatt på kursveckan.

I kursavgiften på 850 euro inkl moms ingår transfer från tåg eller busstationen i Narbonne, 5 kursdagar med en lärare och en assistent, fika förmiddag och eftermiddag, utflykt till en näraliggande inspirerande plats, hjälp att boka passande boende och annat som sker på franska. Kursveckan avslutar vi med vernissage.

Lunch kan du antingen äta på någon av restaurangerna eller laga själv i våra stora kök i kurshuset. Lunchrasten är lite längre än hemma, en siesta brukar vara välkommen när det är som varmast mitt på dagen.

Vid anmälan betalar du en anmälningsavgift, resten betalar du på plats. Om du avbokar din plats efter den första juli måste vi behålla anmälningsavgiften.

Anmäl dig till Birgitta

birgitta@pedra.se

där du också kan ställa frågor och be om praktisk hjälp.

För frågor om kursinnehållet och ev förkunskaper kan du vända dig till Linda

linda@lindazetterman.se

IMG 7557

 

© Birgitta Elfström  2015-16, Design: aredal.se